Starý chléb v kuchyni? Známe chutné recepty!

Pár dnů starý chléb naláká ke přímé konzumaci jen málokoho. Věděli jste ale, že takový bochník může dobře posloužit i do jiných receptů? V tomto článku se podíváme na to, co s ním v praxi můžete udělat a jak si za pár korun skvěle pochutnat.

Nádivky, karbanátky, masové kuličky, sekaná. To je jen zlomek z výčtu pokrmů, kde má chléb svou nezastupitelnou roli. Jsou ale i další, na které se tento článek zaměří.

Poměrně zajímavým a zároveň netradičním receptem ze starého bochníku jsou třeba chlebové bramboráčky. Jak na ně? Ve vlažném mléce stačí namočit kostky starého chleba a přidat k nim i pár dalších surov犀利士 in. Stejně jako třeba u klasických bramboráčků by tu neměl chybět česnek, sůl, majoránka, vajíčko, pepř nebo nastrouhaná brambora.

A co třeba chlebová strouhanka? Znáte ji? Jestli ne, tak byste to měli změnit. Jde o klasický recept z oblasti Itálie, který se už několik desetiletí s chutí používá jako alternativa sýra v pestu. Strouhanka z chleba totiž díky speciálnímu opečení na olivovém oleji nebo másle získá svou příznačnou sýrovou chuť, a to i z hlediska chuti a textury. No, prostě mňamka.

Jak na strouhanku? Použijte mixér a přidejte do ní i bylinky, mátu, bazalku nebo petržel. Nezapomeňte na špenátové listy, medvědí česnek, ořechy, sůl nebo pepř. Úplně závěrem ještě přijdete kapku olivového oleje, který k celkové rozmanité chuti také přispěje.

Pokud rádi brouzdáte kuchařkami, určitě jste již narazili i na další recepty. Mezi české klasiky se řadí i zemblbába. Mnohé by ale mohl překvapit pudink.

I ten si totiž můžete z chleba jednoduše udělat. Postačí nastrouhat tři krajíce tvrdého chleba, zalít je dvěma lžicemi rumu. Následně utřete tři lžíce másla a dvě lžíce cukru do pěny. Přidejte žloutky, nadrobno pokrájenou pomerančovou kůru, celý balík už předem namočených rozinek. Nezapomeňte ani na koření, nabobtnalý chleba a nakonec sníh ze čtyř bílků. Těsto poté nalijete do vymazané formy vysypané strouhankou a zhruba hodinu pomalu vařte v páře.

Dobrou chuť!