Jak na servírování vína, aby byl zážitek dokonalý?

lidé pijí víno

Sklenička dobrého vína patří nejen ke slavnostním událostem, ale také k letním večerům na dovolené, romantické schůzce s partnerem či příjemnému setkání s přáteli. Správný servis vína pak napomůže k naprosté dokonalosti těchto chvil. Na mysli máme především vhodnou teplotu, díky níž vyniknou všechna aromata i tóny v chuti. Jednotlivé druhy mají rády různé teploty, na což bychom neměli zapomínat. Jak si tedy svá oblíbená vína vychutnat na maximum?

Červená vína


Začneme víny, která snesou nejvyšší teplotu. Řeč je o červených, která můžete podávat až při teplotě 19 °C. Takzvaná „pokojová teplota“ je zažitý mýtus, kterým není dobré se řídit. Toto doporučení pochází z 19. století, kdy teplota v místnosti dosahovala průměrně 15 °C. Pokud budete vína servírovat příliš teplá, začne výrazněji vystupovat alkohol a negativně ovlivní vůni a chuť. Vhodné je tedy držet se následujících doporučení: lehká vína nachladit více, těžká méně. Obecně se u červených vín vyplatí pohybovat v rozmezí 10–15 °C. Vyhýbejte se extrémům, které vínům ublíží. Pro servírování se nejlépe hodí sklenice s širším hrdlem, která umožní rozvinutí všech aromatických látek.

Bílá vína


Pokud nejraději sáhnete po bílých vínech, bude potřeba je dobře vychladit. Nejlépe jejich chuť vynikne, když je budete servírovat při teplotě odpovídající chladnému sklepu, tedy okolo 7 °C. Zralá a aromatičtější bílá vína pak snesou teplotu až 10 °C. V každém případě se vyhněte mrazáku – podchlazené víno neuvolní všechny vonné látky a chuťové složky. Může tak působit ploše, jako by bylo bez chuti. Dávejte pozor i na prudké teplotní změny, které vínům rozhodně nesvědčí. Bílé víno podávejte ve sklenici tulipánového tvaru.

Šumivá vína


Šumivá vína se obvykle podávají nachlazená na 5 °C. Dokonale tak vynikne jejich chuťový profil i charakteristické perlení, pro něž jsou tolik oblíbená. Abyste si bublinky dokonale užili, doporučujeme šumivé víno podávat ve sklenici typu flétna se zúženým hrdlem. Skvěle kumuluje aromatické látky a zpomaluje vyprchávání bublinek. Díky tomu si jej vychutnáte do posledního doušku.

Teplota vína a servírování


Jak udržet ideální teplotu během horkých dní, případně během celého večera? Řešením může být například nerezový chladič na víno či tubus, díky nimž můžete mít víno stále po ruce v odpovídající teplotě. Na e-shopu Barstore najdete další příslušenství, které zajistí, že vaše víno zůstane příjemně vychlazené i mimo lednici. Sortiment určený pro gastronomické provozy i domácnosti zahrnuje různé druhy chladicích kbelíků a tubusů či stojany a držáky, ve kterých budou chladicí nádoby v bezpečí a stylově doplní interiér.