S podzimem se pevně váže i sklizeň jablek. Pokud je ale zrovna všechna nezkonzumujete nebo z nich neuděláte lahodný mošt, bude potřeba je přes zimu na několik měsíců správně uskladnit. V tomto článku se proto podíváme na to, jak můžete potenciál jablek využít dlouhodobě a jak i během zimy nepřijít o jablečné přednosti.
Jablka v prvé řadě umístěte do čistých plastových nebo dřevěných bedýnek. Je potřeba, aby tyto bedýnky měly otvory na dně. Úložným prostorem by totiž měl dobře proudit vzduch. Myslete na to, že jablka se ukládají do jedné vrstvy, a to stopkou nahoru.
Nemíchejte jednotlivé odrůdy mezi sebou a myslete na to, že jablka je vždy hodné podložit pilinami, polystyrenem nebo třeba slámou. Slupku jablek každopádně neomývejte, jinak by totiž jablka přišla o svou ochrannou voskovou vrstvu a tím by se zkrátila i jejich životnost.
Ideálním prostorem pro skladování jablek je sklep, a to takový, kde vlhkost přesahuje hranici 80 procent a teplota se pohybuje kolem 5 stupňů Celsia. Sklep by měl být uklizený, dejte pozor na to, aby vaši úrodu nenapadly choroby.
Možností ke skladování je ale i nevytápěná garáž nebo zasklená lodžie. Obecně se doporučuje, aby bylo zvolené větrané, tmavé ale zároveň i chladné místo. Pokud se vám to podaří, vydrží jablka s poklidem až do jarních měsíců.