Magazine

Nebojte se v restauraci vrátit špatné víno

16. 04. 2015
Odborník radí, jak na to

Znáte to, objednáte si v restauraci láhev kvalitního vína. Po chvíli přichází číšník a vyzve vás k ochutnávce a vy začínáte bojovat s rozpaky, zda poznáte skutečnou kvalitu vína, protože jednak nejste žádným znalcem a navíc ani přesně nevíte, z jakých důvodů je oprávněné špatné víno vrátit. A už vůbec netušíte, jak takové víno vůbec poznat. Filip Jantač z Global Wines vám poradí, jak z takové situace vybruslit s grácií.

Jak správně ochutnat přinesené víno

Pokud se vám stane, že vám číšník nabídne víno k ochutnání a vy samým studem nevíte, co dělat, nepanikařte. Nikdo nemusí poznat, že to budete dělat poprvé. „Nejprve sklenkou pomalu zakružte, aby se uvolnily vůně i chutě. Poté se zlehka napijte a můžete začít hodnotit. Stačí souhlasné přikývnutí směrem k číšníkovi, pokud uznáte, že je víno v pořádku. V lepších podnicích by měl víno ochutnat i čišník/sommelier a sám případnou vadu vína odhalit. V opačném případě se dá očekávat, že je víno v pořádku a vy jen stvrdíte názor sommeliera,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Jak po ochutnávce vrátit s grácií špatné víno

Co však dělat, pokud si nejste jistí kvalitou vína, znervózňuje vás jeho vůně i chuť a hlavou se vám honí myšlenky na jeho vrácení? Jak to však udělat zdvořile a s lehkostí? A jak vůbec poznat, kdy je takový požadavek z vaší strany oprávněný? „Pokud vám víno nechutná, automaticky to neznamená, že není kvalitní nebo je dokonce zkažené. Pokud trváte na vrácení, musíte mít vhodné důvody i argumenty,“ upozorňuje Filip Jantač a shrnuje nejčastější z nich.

a) Víno je cítit po korku jakousi nepřirozenou zatuchlinou s nádechem korku. K této vadě může dojít pouze tehdy, pokud je víno uzavřeno přírodním korkem, nehledejte ji u alternativních uzávěrů, jako jsou kovové šroubovací uzávěry, plastové špunty nebo skleněné zátky.

b) Pokud pozorujete nežádoucí perlení vína, pravděpodobně došlo v lahvi k druhotnému kvašení, takové víno můžete vrátit. U některých mladých bílých vín nemusí být jemné, svěží perlení závadou.

c) Objednali-jste si bílé suché víno a číšník vám omylem přinesl sladké, je na místě se pozeptat, zda nedošlo k chybě, protože víno neodpovídá prezentaci před objednávkou. 


To enter the dabate you need to sign in

LoginNesprávné přihlašovací údaje

Don´t you have an account? Sign up
Password recovery

Log in for faster access to information from the world of gastronomy.